Drømmen om at eje egen bil opstår for de fleste i forbindelse med, at man tager køreprøven. Og derfra forbliver den en drøm, til vi engang forlader studierne og endelig har råd til at købe vores egen bil. Og dog… for i hovedstaden er det pludselig en helt anden tendens, der vinder popularitet – nemlig delebilen.
Undersøgelser foretaget af DR viser faktisk, at københavnerne er så glade for delebiler, at hele 80% af alle tilmeldte hos firmaerne DriveNow og LetsGo bor i hovedstaden. Men det er måske ikke helt overraskende.
Hvad er en delebil?
Konceptet bag en delebil er præcist, hvad udtrykket udgiver. En delebil er nemlig en service, hvorved man deler bil med andre. Og denne form for services er for alvor blevet populære hos de københavnske borgere, der ikke længere ser ideen i at eje egen bil. Og det giver nok også meget god mening, for der er faktisk mange fordele ved at benytte sig af løsningen med delebilerne.
En af de allerstørste fordele ved delebilen er øjensynligt, at man ikke skal lægge den uoverkommelige kontantsum, når man anskaffer sig en bil. Konceptet med delebilen går nemlig ud på, at man i stedet for at købe sin egen bil køber brugsretten til et større netværk af biler, der ejes af en større serviceportal. Det betyder helt konkret, at man derved bare skal gå ned og vælge en af de biler, der er stillet til rådighed for de mange brugere af delebilen. Og så skal man kun selv sørge for, at der er benzin eller diesel på bilen. Hos LetsGo mener man, at det er en naturlig udvikling, som kommer i forbindelse med fænomenet deleøkonomi. Og her er man ikke i tvivl om, at trenden nok skal sprede sig til resten af landets større byer. For hvorfor skulle man købe sin egen bil, hvis man kan nøjes med at betale, når man faktisk skal bruge bil – og så uden at det er til taxapriser.
Begrænset til de små behov
Men selvom at ideen er super god, er der alligevel den hage ved projektet, at det alene rigtig kan betale sig, hvis ens behov for kørsel med bil er relativt begrænset. Med delebiler betaler man nemlig alene for brug, og de kilometervise omkostninger forbundet med kørsel er derfor større, end de ville være, hvis man beregnede sine omkostninger i forbindelse med afskrivning af en kontant betalt bil. Og så bliver alternativet pludselig knapt så attraktivt. Dette er da nok også den mest markante indikator for, hvorfor konceptet for delebiler er mere populært i byerne, end det er uden for de større byer. En ting er i hvert fald sikkert, hvis man spørger de to delebilsudbydere. Og det er, at konceptet med deleøkonomi og delebiler er kommet til hovedstaden for at blive.